Voorbij de cijfers
De Studentenraad Odissee staat in de 2024-editie van de Index op de eerste plaats onder de studentenraden van hogescholen, en dat is niet zonder reden: de raad blinkt uit in de categorie vertegenwoordiging. Als het gaat om het behartigen van de belangen van studenten, is de Studentenraad Odissee simpelweg onovertroffen, zelfs in vergelijking met sommige universitaire studentenraden.
De Studentenraad Odissee is lid van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). Daarnaast maakt de raad deel uit van Stura KU Leuven (de studentenraad voor alle KU Leuven-studenten) en StAL (de studentenraad van de Associatie KU Leuven). Maar de invloed van de raad reikt verder dan de campus. Zo is de Studentenraad ook vertegenwoordigd in Brik, het servicepunt voor Brusselse studenten, en in StuGent, het stedelijk overlegorgaan met alle instellingen voor hoger onderwijs in Gent. De regels en richtlijnen van de raad zijn eenvoudig te vinden op de website.
De Studentenraad heeft met succes gelobbyd voor belangrijke kwesties, zoals het invoeren van voldoende schoolpauzes, meer aandacht voor gender- en seksuele diversiteit, eerlijke studiekosten en een gebalanceerde examenplanning. Dankzij een combinatie van belangenbehartiging en het effectief inzetten van zijn structurele macht heeft de raad concrete resultaten bereikt.
De Studentenraad Odissee biedt een breed scala aan diensten aan om studenten te ondersteunen. Hieronder vallen:
- Verwijsbegeleiding om studenten naar de juiste hulpbronnen te leiden,
- Psychologische ondersteuning om in te spelen op emotionele noden,
- Het Odibuddy-systeem, waarmee nieuwe studenten geholpen worden om vrienden te maken,
- Een medebeheer van studentvoorzieningen, zoals eetfaciliteiten, sportactiviteiten en culturele evenementen.
Daarnaast verzamelt de raad regelmatig feedback van studenten en zet zich in om ervoor te zorgen dat de studentenvertegenwoordigers over de nodige middelen beschikken om hun werk goed te kunnen doen.
Verbeterpunten
Hoewel de Studentenraad Odissee duidelijk hard werkt om studenten te vertegenwoordigen en verschillende diensten aan te bieden, kan de communicatie nog sterker. Het vaker en proactiever inzetten van sociale media zou studenten beter op de hoogte kunnen brengen van lopende projecten en initiatieven. Door meer zichtbaarheid te creëren, kan de raad de band met zijn achterban verder versterken.